maandag 13 augustus 2012

30 regenboogsjaaltjes

Nog iets gemaakt, al een poosje terug. Ik was alleen even vergeten om het te publiceren, en dat doe ik graag.
Ik heb al eerder geschreven over Nina, een meisje dat in Scala, een van de strijkensembles van Stichting Arcato speelde. Eline speelde tot nu toe in het beginnersenseble Preludio, en begint na de vakantie ook in Scala.
Nina is vorig jaar op 26 mei overleden aan een hersenstamtumor, een vorm van kanker bij kinderen waar nog geen genezing voor mogelijk is. Dit jaar op 26 mei speelde Scala in Belfort in Frankrijk op een groot internationaal muziekfestival. Omdat dit precies een jaar later was, wilde Petra Westra, die de leiding heeft van de ensembles, graag iets ter herinnering doen. Regenbogen horen bij Nina, en daarom wilden we iets doen met regenboogstof.
Ik heb van dunne regenboogstof dertig kleine sjaaltjes genaaid. Tijdens het concert hebben alle violisten en cellisten een sjaaltje aan hun instrument of bijvoorbeeld in hun haar gedragen. Het is een indrukwekkend concert geweest met een staande ovatie van de ruim 1000 toeschouwers.
Op dit filmpje is Scala te zien en te horen met de Russische Fantasie no 2 van L Portnoff. Dit was Nina's lievelingsmuziek. Van alle jeugdstijkensembles is een cd in de maak. Naast Preludio en Scala is er ook nog het Arcato ensemble, het meest gevorderde ensemble. De opbrengst van de cd gaat in zijn geheel naar de door Nina's ouders opgerichte Stichting Nina, dat onderzoek naar hersenstamtumoren bij kinderen ondersteunt.
Voor mij is het heel bijzonder en ontroerend om te zien dat de sjaaltjes die ik heb gemaakt, zo simpel als ze zijn, zo ongelooflijk enthousiast werden ontvangen door de kinderen. Ze hebben ze tijdens het concert aan hun instrument gehad, maar heel veel Scalaleden hebben hem nog steeds aan hun instrument hangen.

2 opmerkingen: